SzaboKitti

 • Megjött a menstruációm, új ciklustérképet kezdjek vagy folytassam az előzőt?

Amikor megjön a menstruációd, zárd le az előző ciklustérképet és kezdj el egy újat. Figyelj arra, hogy a ciklustérkép sorszáma ciklusonként növekedjen.

 • Melyik napot tekinthetem a ciklus első napjának? A gyenge vérzés már új ciklusnak számít?

A pecsételés, barnázás, maszatolás még az előző ciklus utolsó napjaihoz tartozik. A következő ciklus a rendes vérzés első napjával kezdődik. Egyénileg változó, hogy egyből erős vérzéssel indul a ciklus, vagy fokozatosan erősödik a vérzés. Vagyis ha valódi vérsés érkezi (nem csak pecsételés, barnázás) akkor azt tekintheted a ciklus első napjának, akkor is ha nem rögtön bő vérzés jelentkezett.

 • A pici vérzést hol jelöljem?

A pecsételés sorban tudod jelölni.

 • A reggeli alaptesthő mérésnél mi számít lényeges eltérési időnek? Mi a tűréshatár?

A tűréshatár 16 percnél van. Vagyis, ha közelebb vagy a 30 perchez, akkor korrigálj. Ha pedig 15 perc vagy annál kevesebb az eltérés, akkor nem szükséges korrekció.

 • Ha felugrik az alaptesthő, az már késő az együttléthez ha babát szeretnénk?

A legtöbb esetben igen. A tökéletes időzítéseknél át fogjuk beszélni, hogy mi a legjobb idő az együttlétre, ha kisbabát szeretnétek.

 • Nagyon intenzív sport után magasabb ébredési testhőt tapasztaltam. Ezt lehet valahogy korrigálni?

Ezt sajnos nem tudod korrigálni. A nagyon intenzív testmozgás zavaró tényező, főleg, hogyha délután vagy esti órákban végzed. Ezt csak karikázni tudod és zavart értéknek tekintheted.

 • Az étkezés milyen módon befolyásolja az ébredési testhőmérsékletet?

Ez egy elég tág téma, így egy általános választ tudok rá adni:
Evés után megemelkedik az alap testhőmérsékleted, ezáltal napközben ingadozik a testhőd. Ha gyorsabb az anyagcseréd, akkor általában magasabb lesz az ébredési testhőmérsékleted, ha lassabb akkor pedig alacsonyabb zónában tud mozogni a testhőd. Hogy milyen táplálkozást folytatsz, az kapcsolatban állhat azzal, hogy milyen az anyagcseréd.
Illetve ha túl etted magad este, akkor nem tudsz elég mélyen aludni, így akár zavart éjt is okozhat az étkezés.

 • Régebb óta mérem a hőmérsékletemet, és azt tapasztalom, hogy egy alacsonyabb kategóriában ingadozik (35,63 – 36,13 között), ez normális?

Létezik egy általános hőmérséklet kategória, egy olyan alap sáv, amiben a nők többségének a hőmérséklete ingadozni szokott. Ez alapján az ovuláció előtti időszakban 36,1 és 36,5 között szokott ingadozni a nők többségének a hőmérséklete, az ovuláció után pedig 36,55 fölött ingadozik. Ez a legtöbb esetben igaz, azonban nem kőbe vésett szabály. Ha a tiéd ezen kívül esik az sem feltétlen probléma. Ha valakinek alacsony kategóriában mozog a hőmérséklete, az utalhat pajzsmirigy problémára, de ha nem tapasztalsz egyéb tüneteket melyek pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak, akkor rendben van az alacsonyabb tartományban mozgó hőgörbe is.

 • Ha alkoholt fogyasztok előző este, akkor a másnap reggeli hőmérsékletemet mindig zavart értékként kell megjelölnöm?

Az alapszabály az, hogy alkoholfogyasztás utáni reggeli alap-testhőt zavart értéknek vesszük. Azért, mert az alkohol fogyasztás megemeli, vagyis módosítja az alap-testhőmérséklet értékét. Azonban ezt magadnak kell kitapasztalnod 3-4 ciklus során. A jelentős mennyiségű alkohol természetesen bele fog zavarni a következő reggeli hőmérsékletedbe, de lehet, hogy 1 deci bor például nem, így azt nem kell zavart értéknek jelölnöd, amennyiben az érték nem mutat kiugró eltérést. Az elején viszont onnan kell kiindulnod, hogy a legkisebb alkoholmennyiség is hat a testhődre.

 • Mi a teendő akkor ha ciklus közben változtatom meg a mérési időt?

Első körben én azt tanácsolom, hogy az első 3 ciklusnál a lehető legprecízebben tartsd be a szabályokat, vagyis ha lehet akkor ebben az időszakban ne változtass ciklus közben mérési időt. Ha mégis muszáj változtatnod, akkor a térképen feltüntetett szokásos mérési időt húzd át és írd fölé az új időt, az eddig meglévő értékeket pedig karikázd be és számold át.

 • Mit csináljunk az óra átállítással?

Itt nem szükséges több napon keresztül módosítani a hőmérsékleti értékeinket (úgy mint utazásnál), elegendő az első reggel hőmérsékletet módosítani.

 • Ovuláció után mennyi idővel ér a petesejt a “találkozási pontra”?

Hivatalos, tudományos információkról nem tudok ezzel kapcsolatban.

 • Ovuláció után hány nappal történik meg a beágyazódás?

Körülbelül 1 hét.

 • Az ovulációt mindig vérzés követi?

Igen, ha nem fogantál meg.

 • Mi az a tartomány, amiben egészséges a hüvelyi, ébredéskori testhőmérséklet? Azaz mi az alsó és felső határa a hüvelyi testhőmérsékletnek függetlenül attól, hogy a ciklus melyik felében vagyunk? (Nekem egyik reggel 37,32 volt a hüvelyi testhőmérséklet.)

Nincs ilyen tartomány külön meghatározva. Az a tartomány, amit a tananyagban említettem, inkább csak egy referencia tartomány, nem köbe vésett szabály. Ha nálad nem esik bele ebbe a tartományba az ovuláció előtti vagy utáni alap testhőmérsékleted, az nem utal semmi problémára.
Annyi biztos, hogy hüvelyben és végbélben magasabb az alaptesthő, mint szájban vagy hónaljban. A test belső hőmérséklete állandó 37C körüli. A külső mérési pontok változóak lehetnek. Ezért fontos, hogy mindig ugyan ott mérjük, hogy összehasonlítható legyen.
Ha a szájban, nyelv alatt mért étékekből nem rajzolódik ki egy megbízható hőgörbe, akkor érdemes hüvelyre váltani.
Ami viszont fontos, hogy meglesz-e a hőugrás. Megvan-e a két fázisos hőgörbe? Hiszen ez árulkodik arról, hogy az adott ciklusban történt-e ovuláció.

 • Jól értettem, hogy a follikuláris szakaszban a menstruációs szakasz is benne van? Azaz elméletileg lehetséges, hogy valaki 4 napig menstruál és utáni a ciklus 7. napján már megtörténik az ovuláció?

Igen, jól érted. A follikuláris szakasz egészséges hossza 7-21 nap közé tehető. A menstruációs napok is beleszámolódnak a follikuláris fázisba. Ha valakinek nagyon rövid a ciklusa (mondjuk 21 nap), akkor természetesen előrébb van a follikuláris fázis vége, vagyis az ovuláció.

 • Ha a ciklusunkat 4 szakaszra osztjuk, akkor az ovulációs szakasz ~1 nap hosszú? Vagy azt külön nem számoljuk?

Ha 4 szakaszra osztjuk, akkor az ovulációt, +/- az előtte lévő napokat számolunk ovulációs szakasznak. Én előtte 3 napot, utána pedig 2 napot javasolok hozzá tenni.

 • Egyik videóban elhangzott, hogy a petesejtek valójában 3-5 hónappal akár a megfogantatás előtt elkezdenek érni. Hol „tárolódnak” ezek a petesejtek, ha a nem megtermékenyített/nem ovuláló tüszők a luteális fázisban elhalnak (minden ciklus során)?

Ugyanott, a petefészken belül tárolódnak ezek is. Minden kis tüszőnek ilyen hosszú az életútja. Tehát 3-5 hónappal az ovuláció előtt azok a tüszők aktiválódnak, belső átalakuláson mennek át és elkezdenek növekedni. A végső érési szakasz pedig maga a follikuláris fázis. Ez az egész folyamat a petefészken belül történik.

 • Mit jelent pontosan az, hogy a ciklus végén az alacsony progeszteron szint hatására visszaesik az ébredéskori-testhő? Itt is objektívan megfigyelhető, hogy az egyénnél mi számít visszaesésnek? pl. minimum 0,2 fokot visszaesik, vagy valamilyen értékhez képest esik vissza? Ez egyik napról a másikra történik vagy fokozatos?

Itt nincsen egy olyan adott referencia tartomány, mint a hőugrásnál. Mindig önmagához, az adott a ciklushoz viszonyítva mérten fog visszaesni. Viszont nem feltétlenül a ciklus végén fog megtörténni. Az is elképzelhető, hogy a következő ciklus első ciklusnapjai során az alap testhőmérsékleted még magasabb halmazban mozog. Ez arra utal, hogy még van progeszteron a szervezetedben, ami fenntartja az alaptesthőt. Ez nő és nő, valamint ciklus és ciklus között is változhat.

 • Pontosan mire jó a fedővonal? Az oculáció megtörténtének megállapításához, illetve a tüszőérés „hajrájának” megállapításához?

A fedővonal egyrészt segít, hogy lássuk mi az a finálé a tüszőérési folyamatban, amikor nagyon közel van az ovuláció, illetve mi az amikor már túl vagyunk rajta. Másrészt a fedővonal nagyon fontos ahhoz, hogy tudjuk értelmezni az alaptesthőmérsékletünket. A legfontosabb, hogy általa tudod, ovuláltál-e vagy sem. Illetve a termékeny szakasz zárásában és az együttlét tökéletes időzítésének beazonosításában is kiemelt szerepe van a fedővonalnak.

 • Korábban is mértem már az alap-testhőmérsékletemet, reggel, szájban, 7-8 óra között. Nekem ez most vált világossá, hogy egy órás időintervallumon belül már eltérések lehetnek. Korábban csak arra figyeltem, hogy 7-8 óra között mérjek lehetőleg. De ha már több, mint 16 perces eltérés van, akkor korrigálni kell. Szeretném ezeket az adatokat felvinni a ciklustérképemre. Ezen korábbi adatok esetében érdemes lehet a 7:30-ot mérési időnek számolni, és ahhoz képest korrigálni az értékeket?

Akkor vezesd fel ezeket az értékeket a ciklus térképedre, mint végleges, figyelembe vehető értékek, ha vissza tudod keresni, hogy hány órakor mérted őket. Van is erre egy külön sor a ciklustérkép tetején. Írd be oda a mérési idődet és számold át a mostani ciklusod szokásos mérési idejére ezeket az értékeket.
Ha csak az értékek vannak meg, az nincs, hogy hány órakor mérted, vagyis nem tudod valójában korrigálni a mostani szokásos mérési időre, akkor azt javaslom, hogy felvezetheted, de ne vedd őket figyelembe. Ez akkor csak egy gyakorlat lesz számodra. Ilyenkor ezeket zavart értékeknek tekintjük.
Csak az első ciklustérképre javaslom ezt elvégezni. Ha vannak korábbról adataid, azokkal nem érdemes foglalkozni.

 • Kisgyerekeim miatt rendszeresen előfordul, hogy a reggeli mérés meghiúsul, mert 5-6 között megébrednek. Ilyenkor, mielőtt kikelek az ágyból, gyorsan meg szoktam mérni az alaptesthőmet. Mit tegyek ezekkel az értékekkel? Zavart értéknek tekintsem őket vagy érdemes lehet korrigálni?

Először is nagyon jó, hogy mielőtt felkelsz, megméred az értékeidet, hiszen az előtt meg volt a 3 óra egybe függő alvás, amire nekünk szükségünk van. Az egyik dolog amit tudsz tenni ilyenkor az az, hogy feljegyzed azt is, hogy pontosan mikor történt ez a mérés. Majd ezt az értéket fogod korrigálni a szokásos mérési idődre. A másik az, hogy megfigyelték, hogy a szoptató kismamák teste valahogyan alkalmazkodik ezekhez a rendszeres meg-megébredésekhez. Ebben az időszakban nem érzékeny annyira az alapteshtőmorsékletünk, ha nem alusszuk meg azt a 3 órát egybefüggően. Ha van kedved, arra invitállak, hogy az első 1-2-3 ciklusodat, akár úgy is kövesd nyomon, hogy megméred a hődet reggel 5-6 között, amikor megébredsz a minimum 3 óra alvás után, majd a következő szokásos mérési időben is. Ebből kitudod tapasztalni azt, hogy a te tested mennyire érzékeny jelenleg.

 • Mi lehet az oka annak, ha a menstruáció 3-4. napján olyan vérzés jelentkezik, ami kicsit barnás is egyben? Az még vérzésnek számít?

Ennek az oka az, hogy ilyenkor már lelassul a vér távozásának sebessége, ezért van ideje oxidálódni, tehát bebarnulni. És igen, ez még vérzésnek számít.

 • Mit csinálj ha 7:30-kor mérsz hőt normálisan, de 7:15-kor kelsz? Várj 7:30-ig vagy mérj 7:15-kor?

Mérj akkor, amikor felkeltél, csak mindig jegyezd fel ennek időpontját. Ha szükség van rá, akkor pedig korrigáld.

 • Van hogy pecsételés van két menstruáció között, és van hogy több napig van pecsételés egy menstruáció előtt mielőtt rendesen beindul. Mind két típusú pecsételés a ciklushoz tartozik? Csak akkor kezdünk új ciklust amikor az első nap rendes vérzés van?

Pecsételés bárhol lehet a menstruáció során. Nagyon fontos, hogy figyeld az alaptesthőt, hiszen ezáltal tudod beazonosítani, hogy hol tartasz a ciklusodban és mihez közeli vérzésről van szó. Ahogy megjön a rendes vérzés, onnantól kezdődik a következő ciklus.

 • Melyik a luteális fázis első napja?

Az a ciklus nap, amelyik először a fedővonal felett van.

 • Ciklustérképnél hogyan érdemes kezelni azt, ha valaki utazik es jelentős az eltérés időzónák között (akar 6-8 óra)? A reggeli ébredési időn (illetve aszerinti hőmérséklet csúsztatáson) az első pár napban érdemes valahogy változtatni/rugalmasabban kezelni?

Először is érdemes jelölni a zavaró tényezők sorában. És igen, ha 6-8 óra eltérés van az időzónák között, akkor ne csak 1 napot jelölj zavartnak, hanem akár 3-4-5-öt is. Az, hogy hányat jelölsz zavart értéknek, az a te testedtől fog függni. Ilyenkor tényleg nagyon fontos az, hogy figyelj oda a saját tested jelzéseire. Neked kell kikísérletezni, hogy hány nap alatt áll át a belső biológiai órád az adott időzónára. Ezt érzed napközben például az energiaszinteden, hogy mennyire tudsz fókuszálni, és főleg azon, hogy mikor áll be a normális alvási ritmusod. Az alap-testhőt tekintve pedig figyeld azt, hogy az értékeid mikor térnek vissza abba a zónába, ahol előtte mozogtak.
Ez az egész folyamat hasonlít az óra átállításhoz.

 • Mi az az alkohol-mennyiség, ami ténylegesen befolyásolja az alaptersthőt? pl. 1 dl bor befolyásolhatja, amit előző nap este ittam meg?

Ezt is muszáj megfigyelni magadon. Vannak hölgyek, akiknél 1 dl bor már elmozdítja az alaptesthőt a következő reggelen. Az első 3 ciklusodnál mindenképp jelölj minden egyes napot zavart értéknek, ami előtt volt alkohol fogyasztás. Ezt a szokást egyébként folytathatod később is. Mert olyan is lehet, hogy változik az, hogy a tested hogyan reagál az alkohol fogyasztásra. Cikluson és életszakaszon belül is változunk.
Ha becsiccsentesz, akkor már bitzosan változik másnap az alaptesthőd. Az ennél kisebb értékeket pedig ki kell kísérletezni.