SzaboKitti

 • A hőugrás után zavart érték az első 3 nap (betegség miatt), ebben az esetben a 3 napot ki kell hagyni és az azokat követő 3 napnál úgy teszünk, mintha már meg lett volna a 3 nap, csak nem elégséges a hőugrással, vagyis szimplán 4.5.6 napnak vesszük őket, melyeknél csak az a fontos, hogy a FV. fölött legyenek?

3 zavartalan magas hőmérsékleti értéket kell rögzítened ahhoz, hogy a fedővonalat be tudd húzni. Az említett eseteben te még nem tudod kimondani, hogy biztosan hőugrás volt. Tehát a zavart értékeket nem vesszük figyelembe, csak az utána következő napokat.

 • Ha a hőmérséklet ugrás azt jelöli, hogy megtörtént az ovuláció, akkor a 3 magas hős szabály csak arra vonatkozik, hogy várni kell 3 napot, hogy biztosan lássuk, hogy megtörtént az ovuláció vagy ennek valami más oka is van?

Igen, ez azért lényeges, hogy biztosan tudjuk, hogy megtörtént az ovuláció és átléptünk a terméketlen időszakba. Illetve a hőmérséklet ugrás definíciója maga a “Három napig tartó hőmérséklet-emelkedés a fedővonal felett”.

 • „A folikuláris, terméketlen szakaszban nem tapasztaltam a száraz napokat. Ilyenkor is olyanok a nyák jellemzők, mint a termékeny napokon. Ilyenkor hogyan jelöljem a nyákot a ciklustérképen?”

Ugyanúgy jelöld kérlek mint a termékeny időszakban.

 • Lehet termékeny nyákom úgy, hogy nem menstruálok és ovulációm sem biztos, hogy van? (PCOS-es vagyok)

Abszolút lehet! A termékeny típusú nyák arra utaló jel, hogy a tested készül az ovulációra, viszont nem igazolja, hogy volt ovulációd.

 • Hogyha nincs nagyon termékeny nyákom (tojásfehérje), akkor az jelentheti az ovuláció elmaradását?

A tojásfehérje típusú nyák hiánya nem jelenti az ovuláció elmaradását. Nem mindenki tapasztal mindenféle méhnyaknyákot. Illetve nem csak a tojásfehérje típusú nyák a termékeny nyák. Azt, hogy nincs vagy van ovulációd csak a hőgörbédből tudod megállapítani. Ha nem volt hőugrás az adott ciklusodban, akkor az azt jelenti, hogy nem volt ovulációd.

 • A méhnyaknyák sárgásnak tűnik a tisztasági betéten. Ezt hogyan jelöljem?

A tisztasági betét kicsit felszívja, kiszárítja a nyákot, így javasolt kerülni a használatát. A sárgás színűt nyugodtan írd be a fehér sorba.

 • Ha van ovuláció akkor egész nap egyformának kell lenni a nyáknak, vagy lehet például, hogy délelőtt olyan mint a tojásfehérje, de estére már nem? Vagy estére már nincs abszolút nyák.

Ilyen lehet természetesen. A legfontosabb az, hogy az adott napon a legtermékenyebb típusú nyákot jegyezd fel.

 • Lehet hogy az évek során változik a nyák minősége, mennyisége? Ha most kevesebb mint pár évvel ezelőtt az utalhat korai menopauzara?

Igen, lehet, hogy változik a nyák minősége és mennyisége. A 20-as éveinkben sokkal jellemzőbb a nyúlós, áttetsző, teljesen folyós, tojásfehérje szerű nyák. Vannak nők, akiknél az idő múlásával kevesebb ilyen extrán termékeny típusú nyák jelentkezik, vagy olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nincsen tojásfehérje szerű nyák. Viszont más fajta termékeny típusú nyák is van, nem csak a tojásfehérje szerű.
A nyák jelenléte és állapota kapcsolatban áll a ciklusunk és a hormonális egészségünkkel. Azonban azt nem lehet kijelenteni, hogy a nyák mennyiségének változása az évek során korai menopauzára utaló jel.
Valamint elég egy picike termékeny típusú nyák is ahhoz, hogy megfoganj.

 • Normális az, ha ovuláció után is minden nap van valamilyen folt az alsóneműn? Utalhat valamilyen problémára?

Igen, ez teljesen normális. Nem feltétlenül utal problémára a nyák jelenléte, csak akkor ha ez valami fertőzéstől ered.

 • WC papírral is lehet vizsgálni a nyákot, vagy muszáj az ujjak között?

Nem muszáj, viszont ha csak a WC papíron nézed, akkor az állagát nem érzed igazán.

 • Az gond, ha érzem a nedves érzetet az ovuláció során, van valamennyi nyák a bugyin is, de a legtöbb tojasfehérjés nyák csak valamilyen erőlködés során jelenik meg, csurog ki?

Nem, ez nem probléma. Sőt, igazából ez egy jó praktika, hiszen teheted azt, hogy egy pár hüvely szorítást végzel, ezáltal lejjebb tud jönni a nyák. Ez a szorítás felfelé irányuló mozdulat legyen, vagyis nem lefele tolás.

 • Luteális fázisban nyirkos érzést tapasztalok, kézzel fogható nyákot nem. Ha megvizsgálom a hüvelynél vagy a fehérneműn, akkor csak kicsit nyirkos lesz az ujjam, viszont a fehérneműmön tapasztalok megszáradt nyákot. Akkor ezt hogy kéne jelölni a térképen? Nyirkos és száraz?

Ilyenkor azt javasolom, hogy az érzetnél jelöld a nyirkos érzetet, az állagnál pedig a ragadós, gyorsan száradósat.

 • Ha menstruáció közeledtével az együttlétek után érzékelek csípős érzést a hüvelyben, az összefügghet a hüvely pH változásával a menstruációhoz közeledve?

Nem hiszem, hogy van összefüggés. A hüvely pH-ja alapból savas, maga a vér vagy a termékeny típusú méhnyaknyák változtatja meg.

 • Ha valaki megfogan, akkor hogyan változik (változik-e?) a méhnyaknyák állapota? Jól gondolom, hogy nem nagyon lesz nyákja?

A megfoganás legkorábbi jeleinek egyike lehet a méhnyaknyákban beálló állapotváltozás. Ilyenkor bármiben lehet változás: a színében, állagában, mennyiségében. Sokszor olyan változás jön a méhnyaknyákban, ami rád nem jellemző a ciklusod második felében. Ezért fontos, hogy kiismerd nálad milyen a nyákjel a luteális fázisban. Az is lehet, hogy nincsen semmilyen nyák, vagy van valamiféle konstans kevés nyák, stb. A megfoganás után 1-2 héttel már beállhat olyan változás a nyákban, ami nem jellemző a luteális fázisban. Az állapotosság ideje alatt is jellemző, hogy van méhnyaknyák. Ez változhat is, viszont ez már nem olyan változás, mint amit egy cikluson belül tapasztalunk. Első sorban tejes, nagyon híg, fehéres (esetleg sárgás) fajta nyák szokott jelen lenni a babavárás alatt. Van hogy több, van hogy kevesebb, de általában az állapotosság vége felé egyre inkább több. Ami viszont egyáltalán nem jellemző, az a nagyon síkos, átlátszó, nyújtható típusú nyák.

 • Van egyénre jellemző méhnyaknyák minta/változás? Azaz, pl. ha három cikluson keresztül megfigyelem, hogy van tojásfehérje méhnyaknyákom és az a csúcsnap, akkor feltételezhető, hogy negyedszerre is ilyen lesz a ciklusom?

Igen, általánosságban lehet egy mintázat benne, ami rád jellemző, ki tudod ismerni a te nyákmintázatodat a normál körülmények között. A legfontosabb az állapotváltozások kiismerése. Hogy lásd, a terméketlenből a termékeny felé hova halad. Az állapotváltozások közül is a legfontosabb a visszaesés, felszáradás, rosszabb állapotúvá válás. Ezeket a változásokat ki tudod magadon ismerni. Ha nálad szokott lenni tojásfehérje szerű nyák, akkor tudhatod, hogy az a termékenységed csúcsa. Mindezzel egyidőben fontos tudni azt is, hogy ez egyrészt életszakaszról-életszakaszra változhat. A másik pedig, hogy a női ciklus nagyon érzékeny. A hormonális változások a szervezetünkben nagyon finomra vannak hangolva. Ha ér téged egy nagyobb behatás, egy komolyabb stressz, arra érzékeny lehet a hormonháztartásod és ez kihatással lehet a nyák minőségére és mennyiségére. Szóval ezt a mintázatot kicsit kezeld fenntartásokkal, hiszen tudod mennyi minden hatással lehet a nyákra az adott ciklusodban.

 • Elképzelhető, hogy ovuláció után van valamiféle nedves nyák? Ez még lehet termékeny?

Igen, elképzelhető, hogy ovuláció után még van valamiféle nyák. Viszont ez nem lehet termékeny, még akkor sem ha termékeny típusú nyákról van szó. Ha az ovuláció már megtörtént egy ciklusban, nem fog még egyszer megtörténni. A termékeny típusú nyák luteális fázisban való megjelenéséről beszélünk még az utolsó modulban, a termékenységi kihívás keresésénél.

 • Mit jelent az, ha a méhnyaknyák az ovuláció után sárgás színűvé válik, esetleg egy kis szaga is van?

Semmit, normális ha van ilyen. Egészen addig nem kell aggódni, ameddig nem egy zöldes, habos, szúrós szagú váladékozásról van szó, ami kellemetlen hüvelyi érzetekkel jár együtt.
Ilyenkor egyébként be lehet írni a ciklustérképre, hogy sárga.