SzaboKitti

 • Folytathatom-e a ciklusom ábrázolását egy ciklustérképen, ha átmegyek a következő hónapba?

Igen, folytathatod. Az a fontos, hogy egy ciklust egészben ábrázolj egy ciklustérképen. Ha pedig hosszabb a ciklusod mint 40 nap, akkor egy másik ciklustérképen folytasd.

 • Hosszabb a ciklusom mint 40 nap. Mit csináljak?

Folytasd a ciklusod ábrázolását egy következő ciklustérképen. Írd át a számokat úgy, hogy az 41-el kezdődjön a ciklus napjainál, viszont fontos, hogy a ciklustérkép sorszámához az előzőt írd be, mert ez nem számít új ciklusnak. Ha az előző ciklustérképed például az első volt, akkor a második lapra, ahol 41-el kezded a ciklusnapok számát, oda is az 1-est írd be a ciklustérkép sorszámához.

 • A menstruáció alatti együttlétek során hogyan kell kezelnünk a termékenységet? A vérzős napokon terméketlenek vagy termékenyek vagyunk? Ezt honnan tudjuk megállapítani?

Nem feltétlenül vagyunk termékenyek a vérzős napokon. A korábbi ciklusaid tanulmányozása és a szabályok használata alapján tudod majd eldönteni, hogy te termékenynek vagy terméketlennek számítasz a menstruációs napokon.

 • Mi a teendő akkor, ha nem érjük el a méhnyakat?

A méhnyak vizsgálatánál is az állapotváltozások fontosak számunkra. Ha egyáltalán nem éred el, akkor sajnos nem tudod kitapintani a változásokat, ilyen esetben a másik két jelre kell hagyatkoznod.

 • Együttlét után mennyi idővel veszi fel újra a méhnyak a ciklus adott napjára jellemző pozícióját, állagát? Napközbeni együttlét után este meg van értelme vizsgálni, vagy félrevezető tud lenni?

Szexuális együttléttől nem változik a méhnyak alakja, magassága. Apró pici rángások előfordunak az orgazmus hatására, viszont ez rövid ideig tart. Tehát az egész napi méhnyak és méhszáj mintát nem fogja megváltoztatni, bátran lehet vizsgálni este.

 • Egyelőre sajnos a méhnyaknyák, és a méhnyak ábrázolása nehezen megy. Ez most nem lesz probléma, hogy a ciklustérképemen nem tudtam rendesen ábrázolni?

Nem probléma, majd belejössz! Ez természetes! Általában 3 ciklus után belejövünk és magabiztosan tudjuk már megvizsgálni és viszonyítani is a különböző állapotokat egymáshoz.

 • Az normális, hogy nem tudom megállapítani a méhnyak állapotát? Mennyi idő kell, hogy belejöjjek?

Ne aggódj, ha még bizonytalan vagy benne. Az a tapasztalat, hogy ehhez és a nyák helyes megfigyeléséhez is 3 hónapra van szükség. Azt javaslom, hogy amikor az ovuláció utáni terméketlen időszakba léptél, mindenképp vizsgáld meg a méhnyakat, hiszen az akkor biztos terméketlenséget mutat. Később könnyebben tudsz majd ehhez viszonyítani.

 • Terhesség alatt hogyan változik a méhnyak, méhszáj, ha egyáltalán változik?

Alapból azt beszéltük a méhnyak, méhszájról, hogy ovuláció idején felemelkedik, felpuhul, megnyílik, utána pedig visszasüllyed és újra a terméketlen jellegeket veszi fel. Amikor megfogantál, akkor ez is az egyik legkorábbi jelek közé tartozhat. A méhnyak, méhszáj ilyenkor fennmaradhat és puha maradhat. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez egy másodlagos jel. Ha nálad nem így van, az nem zárja ki azt, hogy megfogantál. Az állapotosság idején végig a fentebb felsoroltak jellemzőek (puha, fenn van). Sőt, ahogy haladunk előre az állapotosságban, akár annyira megemelkedhet, hogy nem is lehet elérni. Az állapotosság abszolút végénél, amikor szülésre készül fel a testünk, akkor pedig újból leereszkedik.

 • Van-e átlagos hossza a (cm-ben mérve) a hüvelynek a méhnyakig a különböző ciklus fázisokban? (termékeny/nem termékeny szakaszok)

Ilyen átlagolt eredmény nincsen. Viszont nem is ez a lényeg számunkra. A lényeg az, hogy önmagadhoz képest vizsgáld meg, hogy a ciklus különböző szakaszaiban milyen magasan van a méhnyak, méhszáj. Az a legfontosabb, hogy kezdj el kapcsolódni a testeddel és egyre jobban ismerd ki, fedezd fel a saját tested változásait. Mindig az önmagunkhoz viszonyított változásokat figyeljük.
Az lesz majd nagyon mérvadó, hogy a hőugrás után mit tapasztalsz. Hiszen amikor megtörtént a hőugrás, akkor túl vagyunk az ovuláción, és ilyenkor már biztos, hogy a terméketlen jellegeket mutatja mind a 3 elsődleges termékenységi jel. Amit a ciklusodnak ezen részében megfigyelsz, az lesz az alacsony méhnyak és “rövid” hüvely.
Arról készültek tanulmányok, hogy a női hüvely milyen hosszú, de ez nincs ciklus fázishoz kötve. Átlagolva a női hüvely 9,6 cm, de 7,6 cm és 17,7 cm között figyeltek meg hüvely hosszúságokat. Ezért is van az, hogy egyesek könnyen elérik a méhnyak/méhszájat, vannak akik pedig soha nem érik el.

 • A nedvességét miért nem figyeljük meg a méhnyaknak?

Valójában megfigyeljük, de való igaz, hogy ennek nincsen külön helye a ciklustérkép méhnyak részében. Ez azért van, mert ha megnézed a méhnyaknyák szekcióban vezetjük. Számunkra az elsődleges az, hogy a méhnyaknyák megfigyeléseinél mit tapasztalunk. Ez nem az a nedvesség, amit kitapintunk a méhnyak, méhszájnál, hanem az amit érzünk napközben, amit figyelünk a hüvely bejáratnál. A száraz, nyirkos, nedves megfigyeléseket ott tudjuk megtenni.

 • A méhnyak csúcsnapja az csak az állapotától, jellemzőitől függ, vagy itt is van olyan szabály, hogy az utolsó nap, amikor termékenynek érezzük (fenn van, nyitott, nedves)?

Igen, a csúcsnap az bármelyik termékenységi jelnél az a nap, ami a legtermékenyebb jellegeket mutatja. A méhnyaknál ez az amikor legfentebb van, legpuhább, legnyitottabb. Ha tapasztalsz mondjuk 3 olyan napot is, amikor ugyanannyira fent van, ugyanannyira puha, ugyanannyira nyitott, akkor a 3. nap lesz a csúcsnap számodra.

 • Alig a menstruáció elteltével mintha egy kicsit érezném a méhnyak bejáratát, „lyukat a méhnyakon”. Lehetséges, hogy a méhnyak kemény, de kissé nyitott állapotban van? Vagy minimálisan mindig érezhető a bejárat? Illetve mintha ezt a „bejáratot” nem középen, hanem bal oldalon érezném. Lehetséges, hogy egy kicsit oldalt van és ha igen, miért?

Minimálisan mindig lehet érezni. Ez is egyéni lesz, hogy ki mennyire érzi, attól is függ, hogy valaki szült-e már vagy sem. De aki el tudja érni a méhnyakat, méhszájat, az mindig érezni fogja, hogy van ott egy pici bejárat, még a terméketlen időszakban is. Itt is figyeld majd meg, hogy a hőugrásod után hogyan érzed a méhszájat. Ez lesz az abszolút zárt, terméketlen.
Lehetséges az is, hogy kicsit oldalt van. Az egyik ok az az, hogy a méhnyak nem feltétlenül szögegyénest lefelé helyezkedik el a hüvelyben. A legtöbb nőnél a méhtest előre, a pocak felé hajlik. A méhtest elhelyezkedésétől függhet a méhnyak elhelyezkedése is.

 • Van hogy el tudom érni a méhnyakat, van hogy nem. Gondolom van amikor elérhető távolságban van, van amikor túl magasan van. Ezt hogy ábrázoljam a térképen?

A méhnyaknál is az állapotváltozásokat figyeljük. Ez azt jelenti, hogy valamit tudsz viszonyítani valamihez. Ebben az esetben a magasságot meg tudod állapítani, hiszen amikor eléred, akkor alacsony.
Azt, hogy puha vagy nyitott, valószínűleg nem érdemes a te esetedben jelölni, hiszen amikor nem éred el, nem tudod kitapintani. A magasságot elég csak egy pöttyel (lentebb, fentebb) ábrázolnod a térképen.