SzaboKitti

  • Pontosan nem értettem meg, hogy a R-21-es naptárszabálynál hogy jön ki a 21 nap. Arra is gondolok, hogy ha valakinek minden szabály szerint megvolt és a legrövidebb ciklusa 29 nap volt, ebből levonok 21 napot, akkor ugye a 8. napon még terméketlen. Ez hogy egyeztethető össze azzal, hogy egy spermium akár 5 napig is élhet – persze ideális körülmények között – és ez bejut a szervezetbe a 8. napon, akkor miért biztos, hogy nem marad életben?

A luteális fázis maximum hossza 16 nap. 16 nap után vagy megjön a menstruáció, vagy pedig nem jön meg, mert megfogantunk. A legtöbb tanulmány azt mutatta, hogy a spermiumok ideális esetben 5 napig vannak életben. Ha a kettőt összeadjuk úgy jön ki a 21 nap.
Az ovuláció legkorábban a ciklus hossza – 16. napon következhet be. Ha a spermium az azt megelőző 5 napban nem kerül be, akkor túl hosszú az idő ahhoz, hogy túléljenek, mire az ovuláció bekövetkezik.
Az R-21 onnan jön, hogy ha mi már elegendő ciklusunkat figyeltük meg (minimum 6) és tudjuk, hogy melyik volt a legrövidebb és abból kivonjuk a 21 napot, akkor a feltételezhető legkorábbi napot kapjuk meg, amikor még biztonságos a védekezés nélküli együttlét fogamzásgátlás esetén.
Ez egy számítás, egy feltételezés a saját ciklusaink alapján, ezért fontos, hogy ezt mindig kettősen ellenőrizzük a nyák és vagy méhnyakjellel a termékeny időszak kezdetének meghatározásakor.