SzaboKitti

 • Van-e bármi tapasztalatod a Covid-dal kapcsolatban? Megfoganhat-e a gyermek ha a nő covidos? Hogyan hat az ébredéskori hőre, ha valaki covidos (és van hőemelkedése vagy abban az esetben, ha nincs hőemelkedése)?

Konkrét tapasztalatom nincsen. Az elmúlt időszakban sok tanítványom fogant meg, van, aki a covid időszak elején, vannak, akik most állapotosak, de sajnos nem tudom, hogy ők covidosak voltak-e amikor állapotossá váltak.
Véleményem szerint ez nem kizáró ok. Az tény, hogy minden megbetegedés – súlyosságától, intenzitásától függően – stressz a szervezet számára. A női ciklus pedig minden külső és belső stresszre érzékeny, így ez esetleg meglátszódhat a ciklusodban és termékenységedben. De nagyban függ attól, hogy mennyire ver le a lábadról a betegség.
Az adott ciklusunkat akkor tudja valóban befolyásolni bármilyen betegség, ha az ovuláció előtti időszakban betegszünk meg. Ugyanis az ovuláció előtti időszak hossza változhat. Bármi, ami akkor történik velünk, hat azokra a hormonális folyamatokra, ami az ovuláció előtti időszakban történik. Drasztikus esetben hathat úgy az ovulációnkra, hogy az elmarad.
Ha hőemelkedéssel vagy lázzal jár az teljesen befolyásolja az alaptesthőmérsékletet. Az ilyen értékeket mindenképp karikázni kell és ezek zavart értékek lesznek.

 • Mit tegyek ha össze-vissza van teljesen a menstruáció? Az AVIVA-n kívül mi tudja befolyásolni az ovulációt? Hogyan tudunk hatni a releváns hormonokra? Mit tehetünk ha anovuláció van?

Először is egy teljeskörű kivizsgálást érdemes megfontolni. Fontos nagyon mélyen a bőrünk alá nézni és a szokásainkat is megvizsgálni. Hogy megértsük az egész hormonháztartásban mi csúszhatott félre. Mi ebben a kurzusban “csak” azzal a hormonális tengellyel ismerkedtünk, ami a menstruációs ciklusunk mögött van. Viszont erre a tengelyre a többi hormonális tengely elég erősen hat.
Funkcionális medicina szakemberhez érdemes fordulni ilyen eseteben.
Nagyon sokminden hozzájárul ahhoz, hogy történik-e ovuláció. Rá kell jönni, hogy mik azok a háttér okok, amik miatt nem történik meg, és azokat kezelni.

 • Mi okozza a menstruációt anovulációs ciklusban?

Ilyenkor úgynevezett áttöréses vérzés jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy attól, hogy nem történt ovuláció, a hormonális folyamatok próbálják elérni azt, hogy legyen ovuláció, és ezzel együtt a méhnyálkahártya is megvastagodik. Ez a folyamat akár nagyon sokáig is el tud húzódni, van akinek 50-80-100-120 napos ciklusaik vannak. Ezidő alatt végig érlelődik a méhnyálkahártya, majd egyszer csak leválik anélkül, hogy előtt ovuláció történt volna.

 • Volt olyan menstruációm az utóbbi hónapokban ami kb 50 napig tartott, erős vérzés, aztán pecsételéssel, aztán újabb erős vérzéssel. Ha ez történik a jövőben, nem tudom hogy ezt 1 ciklusnak számoljam, vagy 2-nek?

Kivizsgálás, kivizsgálás, kivizsgálás! Ez nem egészséges. Fontos orvoshoz fordulni és megtudni, hogy mi áll ennek a hátterében.
Termékenység tudatosság és ciklus térképezés szempontjából amihez tudunk viszonyítani az a hőugrás. Főleg, amikor ekkora összemosódások vannak ciklus és ciklus között. Ha volt hőugrás, akkor az alapján tudjuk kimondani, hogy megtörtént az ovuláció és hol tartunk éppen a ciklusban. A hőugrás utáni rendes vérzésnél kezdődik meg a következő ciklus. Előfordulhat, hogy van előtte több pecsételő nap.
Hozzátenném azt, hogy nem vagy egyedül. Sok sok olyan nővel dolgoztam és dolgozok együtt, akinek nagyon fel van bolydulva a ciklusa.

 • A tapasztalatodból, a doktor tud mit kezdeni ezekkel a ciklustérképekkel? Vagy ez inkább saját használatra van?

Első sorban saját használatra. Ez arra van, hogy te magad tudd olvasni a saját tested jelzéseit és ebből következtetéseket tudj levonni.
Ezek igazából olyan információk amit az orvosunk sem fog tudni a saját termékenységünkről, egyszerűen azért mert nincs ott velünk minden nap. Ez nagyon értékes információ, amit csak te tudsz kiolvasni a saját testedből.
Ha elviszed az orvosodhoz, akkor valószínűleg nem fogja ismerni, mert ez nem része az orvosi alap képzésnek. Ezzel együtt, bíztatlak, hogy mutasd meg az orvosodnak! Mert ezekkel a részletes ciklus információkkal nagyban segítheted az ő munkáját! Ha a térképen keresztül megmutatod, mennyiszer van pecsételő vérzésed, fájdalmaid, stb. Természetesen ez attól is függ, hogy mennyire nyitott az orvosod.

 • Mikor a legjobb ovulációs ultrahangra menni, hogyha össze-vissza jönnek a menstruációk és van hogy 27 napos és van hogy 50 naposak is? (es ha nem egyértelmű emiatt a ciklustérkép)

Ezt az orvosodod tudja legjobban megmondani. Egyébként amikor nagyon termékeny típusú méhnyaknyák keletkezik, ez az előszele az ovulációnak. Ekkortájt a legjobb menni ilyen szempontból. Viszont az nagyon lényeges, hogy az, hogy van termékeny típusú méhnyaknyák, az nem igazolja azt, hogy biztosan történt ovuláció.
Előfordulhat az, hogy van sok termékeny típusú méhnyaknyák, de nincs ovuláció.

 • Érdemes havonta elmenni ovulációs ultrahangra, ha nagyon biztos akarsz lenni hogy ovulálsz és hogy mikor?

Szerintem nem. Lehet, hogy egy pár havonta érdemes elmenni megcsináltatni, de ezt rád bízom. Amire én alapozok, az a hőugrás.

 • Volt 4 magasabb mérés mint az előző 6, de ovulációs UH azt mutatja, hogy nem ovuláltam még. Ez mit jelenthet? (Sajnos nagyon össze-vissza menstruálok)

Erre is azt tudom mondani, hogy kivizsgálás! Ha például pajzsmirigy betegségünk van, az is befolyásolni tudja az alapkteshtőmérsékletünket.

 • A covid vakcina tud a cikluson változtatatni? Ha igen, meddig tarthat ez a felborulás?

Ezt még a vakcina fejlesztői sem tudják egyértelműen megválaszolni. Mindenesetre volt több eset, ahol az oltást követően volt változás a ciklusban. Főként akkor tud valóban változtatni, ha a follikuláris fázisban kapjuk meg az injekciót. De erről pontos információ nincsen.

 • Hormonális zavarom van és nem annyira „szép” a ciklusom, így nehezen látom hogy kell csinálni az „adminisztráció” részt a ciklustérképnek pl: csúcs nap jelzése, lezárás, zárójelezés, termékeny/nem termékeny napok stb. Mit tegyek?

Azt javaslom, hogy ebben az esetben is kövesd minél jobban a ciklusodat. Valóban, ha nagyon fel van borulva a ciklusunk, akkor nem fogjuk tudni alkalmazni ezeket a szabályokat, addig ameddig ennyire kiszámíthatatlan és ennyire sokminden előfordulhat.
Ilyenkor kérlek vezesd a ciklustérképedet, figyeld a termékenységi jeleidet és dolgozz a háttér okon. Menj el kivizsgálásra, és térképezd fel, hogy miből adódnak ezek a cikluszavarok.

 • Ismered a progreszteron „pótlására’ kifejlesztett női természetes krémeket, tudsz-e róluk valamit?

Ezek a krémek nagyon elterjedtek manapság. De fontos, hogy a progeszteron egy hormon, vagyis beleszól a hormonháztartásba. Úgy működik ez, hogy ha kívülről beviszel progeszteront, akkor a hipotalamusz érzékeli azt és úgy gondolja, hogy nem kell többet termelni belőle. Szóval én azt ajánlom, hogy ha lehet akkor kívülről ne vigyél be progeszteront. Ezt maximum akkor írjuk felül, ha a kezelőorvos kifejezetten mondja és segít abban, hogy mikor időzítsd ennek a használatát. Néha van olyan, hogy lombikprogramnál, inszeminációnál szükség lehet rá, hogy segítsen megtartani az állapotosságot.
Egy szó, mint száz nagyon óvatosan bánj vele!

 • Mit gondolsz a barátcserje kivonatról?

Ez egy természetes készítmény. Sokszor a sárgatest elégtelenségnél szokták alkalmazni. Ez annyival jobb, mint egy progeszteron kém, hogy nem hormon, hanem gyógynövény. Nem progeszteront visz be a szervezetbe, hanem az agyalapi mirigyet stimulálja. Abban segít, hogy mi magunk tudjunk elegendő progeszteront termelni természetes módon. Ciklus rendellenességnél, sárgatest elégtelenségnél, premenstruációs tünetnél és még sok más ciklus egészséget érintő kérdésnél szokták használni.

 • Ha a menopauza lehet hasonló anya-lányánál, akkor ez igaz lehet a fogantatásra is? Van bármilyen kapcsolat abban, hogy egy anya és a lánya milyen könnyen lesz várandós?

Kutatást erről még nem olvastam, így nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy van közte kapcsolat. Viszont annyi bizonyos, hogy a génállományunk fele édesanyánktól származik. Genetikailag vannak dolgok, amikre hajlamosabbak vagyunk, viszont ezeknek a géneknek nem kell feltétlenül bekapcsolniuk. Tehát nem jelenti azt, hogy ha valami előfordult édesanyánknál, akkor nálunk is elő fog. Azt jelenti csak, hogy hajlamosak lehetünk rá. Ha mi az életmódunkat úgy alakítjuk, hogy ezek a gének ne tudjanak bekapcsolódni, akkor nagyon kicsi az esély arra, hogy befognak.
Ha édesanyádnál volt valamilyen termékenységi kihívás, mint például PCOS, akkor te is lehetsz rá hajlamos.

 • Az ösztrogén dominancia kapcsán beszéltünk abszolút és relatív kategóriákról. Van-e olyan, hogy nemcsak, hogy a progeszteron szintje túl alacsony, de az ösztrogén túlzottan magas? (kb. a kettő keveréke)

Igen, ilyen is előfordulhat sajnos.

 • Ha jól értem, ha egy férfinak elég spermája van, akkor nem árthat ha a termékeny időszakban gyakran, akár naponta szeretkezünk? Természetesen értem, hogy elég 1 jó időzítés, de úgy értettem meg, hogy akkor érdemes arra jobban figyelni, hogy pár nap szünet legyen két együttlét között, ha alacsony a spermaszám, ugye?

Igen, jól értetted. Ha elég a spermium szám, akkor lehet akár minden nap is együtt lenni a termékeny időszakban.

 • Az állapotosság testi jeleinél azt mondtad, hogy nem mindenkire mindegyik jellemző: úgy tudom, hogy az elmaradt menstruáció és a fennmaradt testhő mindig kell, hogy jelezze a megfogantatást. Ez nem így van? Lehetnek kivételek?

Ez így van, amikor állapotosak leszünk, akkor elmarad a menstruáció és fennmarad az alaptesthő. Bár arról is léteznek feljegyzések, hogy vannak olyan hölgyek, akiknek a teste nem reagál a progeszteronra, tehát a progeszteron termogén hatása nem jelentkezik náluk. Ezáltal náluk alapból nem szokott hőugrás lenni. De ez olyan fehér holló jelenség, hogy csak párat figyeltek meg. Szóval vegyük úgy, hogy mindig fennmarad a testhő.

 • Az erős menstruációs fájdalomnak nem lehet oka alacsony progeszteron szint?

Ezzel nem hozták összefüggésbe az alacsony progeszteron szintet. Az alacsony progeszteron szintre utaló jelek első sorban az
– erős/bő vérzés,
– sok napon keresztül történő vérzés,
– nagy, alvadékos darabokkal ürülő menstruáció
Esetleg olyan lehet, hogy amikor azok a nagy, alvadékos darabok ürülnek, az kellemetlen érzetet okoz. De ezt nem az erős menstruációs görcsökhöz hasonlítanám.

 • Tanultuk, hogy a pecsételő vérzés lehet az ovuláció jele. Lehetséges, hogy utána következő napban még nagyon termékeny nyák van? Azért kérdezem, mert arról is beszéltünk, hogy az ovuláció első 12 órájában termékeny a petesejt és emiatt érdekes lenne, hogy utána miért van nagyon termékeny méhnyaknyák még?

Igen, lehetséges. Az ovuláció után nagyon rövid ideig még jelentkezhet termékeny méhnyaknyák. Ez azért van, mert a termékeny típusú nyák az ösztrogén hatására termelődik, ha még nem került be elég progeszteron a szervezetünkbe, akkor nem tudja ellensúlyozni az ösztrogén hatását. Amikor megtörtént az ovuláció, a sárgatestnek időre van szüksége ahhoz, hogy elegendő progeszteront juttasson a szervezetünkbe.
Amikor a tökéletes időzítésről beszéltünk, akkor beszéltünk a termékenységi jelek és az ovuláció idejének kapcsolatáról. Szó volt arról, hogy az ovuláció legfeljebb 2 nappal a nyák csúcsnap előtt, vagy 1 nappal utána következhet be. Szóval lehet olyan, hogy a nyák csúcsnap egy kicsit később van, minthogy az ovuláció megtörténik.

 • Az állapotosság jele lehet 2 szakaszú magas hőmérsékleti érték. A második szakaszt honnan lehet felismerni? Van-e szabály arra, hogy a lutális fázis hanyadik napjától kell, hogy a’második szakasz’ elkezdődjön?

Először is nem kell, hogy ilyen legyen.
Felismerni onnan lehet, hogy az emelkedett hőmérsékleteknél 2 lépcső van.
A második lépcső a beágyazódással van kapcsolatban. A beágyazódás átlagosan, az ovuláció után 7-8 nappal történik meg, tehát ha van ilyen második hőmérsékleti emelkedett értékhalmaz, akkor az nagy valószínűséggel az ovulációtkövető 7.-8. nap után fog megjelenni. De ez nem szabály.

 • Jelent-e bármit, hogy ha a lutális fázisban van bármikor 1 napra látszólagos hőmérséklet kiugrás? Azaz a hőugrás rendesen megvolt, majd a lutális fázis 5. napján még hirtelen 0,1 fokot emelkedik az ébredéskori testhő, majd ez visszaesik (de még mindig a fedővonal felett marad).

Ennek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget. Ilyen egyébként sok mindentől lehet, hiszen a táplálkozás, az alvás, a stressz, az intenzív testmozgás és egyéb sok minden más is hathat az alaptesthőmérsékletünkre.

 • Amikor a rövid lutális szakaszról beszéltünk ciklusegészségnél említetted, hogy ha megvan a hőugrás és minimum 10 nap a lutális szakasz, akkor alapvetően elég a progeszteron. Ugyan erről már lehet beszéltünk, de ha ezek így vannak és alapvetően fennmarad a testhő a fedővonal felett, akár csak 0,05 fokkal is a lutális fázis második felében, az jelenthet progeszteron hiányt vagy az még az egészséges kategória?

Az egészséges / erős hőugrás a 0,2C – ennek kéne meglennie. Ha csak vánszorog a fedővonal fölött az utalhat alacsony progeszteron szintre. Az az egészséges ha fent is marad. Ha minimum 3 cikluson keresztül jelentkezik ez, akkor érdemes tesztelni a progeszteront.